2011 m. gegužės 13 d., penktadienis

Potenciometras

Pastebejau kad pradedantiems elektronikoje kartais kyla klausimu kaip jis veikia ir kaip ji jungti. Taigi bandysiu paaiškinti. Potenciometrai dažniausiai naudojami garso aparaturoje ir visokiem suderinimams bet aš dabar aprašysiu apie garso potenciometra.
Čia matome mono potenciometra. Mono reiškia vienas
Čia matome potenciometro vidų. Tarkim potenciometras 100 kiloomų. Tarp kojų A ir B varža visa laika ir bus 100 kiloomų. Tačiau tarp A ir C arba C ir B kojų varža gali kisti tai prilauso nuo to i kuria puse suksime rankenėle o kartu su rankenėle judės ir kontaktas. Tarkim sukam rankenėle i dešne puse tai tarp kojų A ir C varža didės o tarp kojų C ir B atvirkščiai mažės. O jeigu rankenėle suksime i kaire puse procesas bus atvirkščias. Pavyzdžiui norime pajungti prie garso stiprintuvo mp3 grotuva o garsa reguliuoti potenciometru. Taigi prie A kojos jungiame minusa nuo mp3 ir stiprintuvo minusa arba kitaip sakant GNT. Prie C kojos jungiame stiprintuvo inejimo signalo pliusa. Prie B jungiame mp3 isejimo pliusa.
Čia nupiešiau šiokia tokia schemuke nu bet kam reikes supras. Jei iškils papildomu klausimu rašykit komentaruose. Ir apsisaugojimui nuo atsakomybes. As neprisijimu jiokios atsakomybes uz jusu padarytas klaidas ir sugadinta technika.

2 komentarai:

  1. Siuo atveju pasukus rankenele i desine iki galo stiprintuvo iejimo pliusas ir minusas yra uztrumpintas... Tai nekenkia stiprintuvui?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Seip jei pasukus rankenele iki galo i desne tai pliusas su pliusu turi trumpintis ir garsas turi but maximalus. Na nebent tu pajungiai potenciometra atvirksciai. Betkokiu atveju kaip tu parasei tai nieko baisaus gali but ramus. Jei pliusas su pliusu trumpintusi tai yra garsas butu maximalus tai nezinia ar gerai.

      Panaikinti